9 KWIETNIA 2021r. - GORĄCY KOCIOŁEK
Czas pandemii, przebywanie w czterech ścianach zamiast w szkole z przyjaciółmi - to okazja, by móc wyczarować coś pysznego i treściwego dla naszego podniebienia ;)
Podajemy Wam fajny przepis na ciepły posiłek, który sami możecie przyrządzić. Jedzonko składa się z warzywek i troszkę mięska - jest zatem lekkostrawne i zdrowe.
Krok po kroku pokażemy - z czego i jak wyczarować smaczny kąsek na obiadek, kolacyjkę, czy przekąskę.
Składniki:
- puszka fasoli czerwonej,
- puszka fasoli białej,
- 2 papryki czerwone i 2 zielone,
- 500g. mięsa mielonego wieprzowego bądź drobiowego,
- opakowanie mrożonej fasolki szparagowej ciętej,
- opakowanie pieczarek,
- 2 średnie cebule,
- przyprawa do mięsa mielonego,
- kilka łyżek oleju,
- pieprz i sól.
A teraz do roboty :)
Na patelnię wlewamy olej, podgrzewamy go i siekamy mięso mielone doprawione przyprawą do mięsa mielonego. Co jakiś czas mieszamy mięso, by się obsmażyło i zarumieniło- ok. 15-20 min. Następnie kroimy pieczarki i wrzucamy do głębokiego garnka na kilka łyżek oleju, dusimy pod przykryciem, aż puszczą wodę, nadal dusimy, przyprawiamy solą i pieprzem. W trakcie wrzucamy mrożoną fasolkę, dusimy do miękkości. Trwa to z 25 min. W osobnym garnku podsmażamy na kolor złoty cebulę, którą dodajemy do mięsa mielonego na patelni. Kroimy papryki na drobno i wrzucamy na mięso mielone. Mieszamy delikatnie, po czym zawartość z patelni przekładamy do garnka z pieczarkami i fasolką, mieszamy , a następnie dodajemy 2 puszki fasoli wraz z płynną zawartością puszek, mieszamy delikatnie zawartość w garnku. Na średnim ogniu pozostawiamy na ok.20 min. aż wszystko „puści sok”.
SMACZNEGO :)