6 MAJA 2020r. - KRUCHE CIASTECZKA WG PRZEPISU KLAUDII
Jak na prawdziwego cukiernika przystało Klaudia poleca wypróbowany przez nią przepis na kruche ciasteczka. Z poranną kawą ponoć smakują wyśmienicie. Sami spróbujcie!
Kruche ciasteczka
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- opakowanie budyniu waniliowego bez cukru,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 1/2 kostki zimnego masła (możesz też użyć margaryny),
- 1 jajko
Sposób przygotowania:
- Na stolnicę lub do dużej miski przesiej mąkę, budyń oraz cukier puder i wymieszaj je ze sobą.
- Zimne masło posiekaj nożem.
- Dodaj sypkie produkty– tak jak przy przygotowywaniu kruchego spodu do tarty lub mazurka.
- Następnie wbij jajko i szybko zagnieć kulkę z ciasta.
- Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzej do temperatury 180*C.
- Z ciasta formuj małe kuleczki i układaj je na blasze.
- Potem spłaszcz każdą z nich, aby powstało okrągłe ciasteczko o grubości około 0,5 cm.
- Tak przygotowane ciastka wstaw do piekarnika i piecz przez 15 minut, aż będą ładnie zrumienione na wierzchu.
- Wierzch ciasteczek można posypać cukrem pudrem, lub - jeszcze przed upieczeniem - gruboziarnistym cukrem.
- Po upieczeniu ostudź je.
Najlepsze kruche ciastka budyniowe powinny nie tylko wspaniale smakować, ale także pięknie wyglądać. To wcale nie jest trudne, ale należy się tym zająć, gdy ciasto jest jeszcze surowe. Jeżeli posiadasz specjalny wałek grawerowany we wzory, to idealna okazja, by go użyć! Delikatnie rozwałkuj nim każdą kulkę, aby powstało wzorzyste ciasteczko. Bez specjalnego sprzętu także da się zrobić uroczo ozdobione ciastka. Najlepszym sposobem jest użycie tłuczka do ziemniaków. Wystarczy spłaszczyć nim każdą kulkę – w zależności od tego, której strony użyjesz, uzyskasz wzorek w kratę lub w paski. Kruche ciasteczka można też spłaszczyć i ponakłuwać widelcem, odcisnąć kratę lub paski tępą stroną noża, odcisnąć dziurki durszlaka lub rzadkiego sitka.
Smacznego! :)