24 MARCA 2021r. - MAZUREK, MAZURECZEK...

 

Panowie zabrali się za mazurki. Efekty wyglądają smakowicie :)

 

Mazurki są proste w wykonamiu. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania ciasta.

 

Przepis:

  • 2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 200 gramów margaryny lub masła
  • 1 żółtko
  • andrut

 

Mąke z cukrem wymieszać. Dodać tłuszcz. Rozdrobnić nożem. Dodać żółtko i wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzic ok. 1 godz.
Podzielic ciasto na 2 części i formować mazurki. Powinny mieć grubość ok. 1 cm. Dekorację świąteczną można wykonać wg uznania. Przed wstawieniem do pieca ciasto należy posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 min.

Po wystudzeniu można udekorować rozpuszczoną czekoladą lub lukrem i gotowe. Smacznego :)