24 MARCA 2021r. - MAZUREK, MAZURECZEK...
Panowie zabrali się za mazurki. Efekty wyglądają smakowicie :)
Mazurki są proste w wykonamiu. Zachęcamy do samodzielnego przygotowania ciasta.
Przepis:
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 200 gramów margaryny lub masła
- 1 żółtko
- andrut
Mąke z cukrem wymieszać. Dodać tłuszcz. Rozdrobnić nożem. Dodać żółtko i wyrobić ciasto. Ciasto można schłodzic ok. 1 godz.
Podzielic ciasto na 2 części i formować mazurki. Powinny mieć grubość ok. 1 cm. Dekorację świąteczną można wykonać wg uznania. Przed wstawieniem do pieca ciasto należy posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 min.
Po wystudzeniu można udekorować rozpuszczoną czekoladą lub lukrem i gotowe. Smacznego :)