24 KWIETNIA 2020r. - SMALEC WEGAŃSKI :)
Pani Beata z grupy II zachęca do samodzielnego wykonania smalcu w wegańskim wydaniu.
Niewiele składników. Minimum tłuszczu. Pochłaniający mało czasu na przygotowanie. Zdaniem domowników bardzo dobry. Spróbujcie :)
Składniki:
- 300g ugotowanej białej fasoli (może być taka z puszki),
- jedna średnia cebula,
- jedno małe jabłko,
- przyprawy ziołowe - wybierzcie ulubione, ja dodałam majeranek, cząber i czosnek niedźwiedzi, można użyć pieprzu, tymianku, bazylii lub mieszanki ziołowej,
- łyżka tłuszczu roślinnego do podsmażenia/ uduszenia cebuli z przprawami i jabłkiem,
- sól.
Wykonanie:
- fasolę zblendować na krem,
- cebulę obrać i pokroić w kostkę,
- jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i....pokroić w kostkę :)
- cebulę posolić, dosypać przyprawy, podsmażyć lub udusić - jak wolicie- na patelni, pod koniec operacji dodać jabłka, przykryć i poddusić,
- wymieszać krem fasolowy ze składnikami z patelni,
- posmakować i w razie potrzeby doprawić,
- zajadać na ciemnym chlebie z tradycyjnym ogóreczkiem :)
Jeśli coś zostanie, to można zapakować do słoika i przechowywać w lodówce.