24 KWIETNIA 2020r. - SMALEC WEGAŃSKI :)

 

Pani Beata z grupy II zachęca do samodzielnego wykonania smalcu w wegańskim wydaniu. 
Niewiele składników. Minimum tłuszczu. Pochłaniający mało czasu na przygotowanie. Zdaniem domowników bardzo dobry. Spróbujcie :)
 
Składniki: 
  • 300g ugotowanej białej fasoli (może być taka z puszki),
  • jedna średnia cebula,
  • jedno małe jabłko,
  • przyprawy ziołowe - wybierzcie ulubione, ja dodałam majeranek, cząber i czosnek niedźwiedzi, można użyć pieprzu, tymianku, bazylii lub mieszanki ziołowej,
  • łyżka tłuszczu roślinnego do podsmażenia/ uduszenia cebuli z przprawami i jabłkiem,
  • sól.
 
Wykonanie:
  • fasolę zblendować na krem,
  • cebulę obrać i pokroić w kostkę,
  • jabłko obrać, usunąć gniazda nasienne i....pokroić w kostkę :)
  • cebulę posolić, dosypać przyprawy, podsmażyć lub udusić - jak wolicie- na patelni, pod koniec operacji dodać jabłka, przykryć i poddusić,
  • wymieszać krem fasolowy ze składnikami z patelni,
  • posmakować i w razie potrzeby doprawić,
  • zajadać na ciemnym chlebie z tradycyjnym ogóreczkiem  :)
Jeśli coś zostanie, to można zapakować do słoika i przechowywać w lodówce.