23 CZERWCA 2020r. - SŁODKA PROPOZYCJA NA DZIEŃ OJCA
Sernik bez spodu
Składniki:
- 6 żółtek, piana z białek
- 1 kostka palmy
- 1,5 szklanki cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 budyń (żółty) lub kartoflanka (2 łyżki stołowe)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 kg. twarogu
- rodzynki
- kaszka manna do opruszenia blachy
Czekolada:
- 4 łyżki stołowe cukru
- 2-3 łyżki wody
- 1/4 kostki palmy
- 2 łyżki stołowe kakao
- mleko w proszku
Twaróg zmielić. Cukier z tłuszczem utrzeć, dodać żółtka i cukier waniliowy, dalej ucierać na jednolitą masę. Dodać budyń lub kartoflankę z proszkiem do pieczenia. Połączyć ze zmielonym twarogiem, dodać sparzone wcześniej i lekko opruszone mąką rodzynki. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i opruszoną kaszką manną.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1godz. w temperaturze ok 180 stopni C. Upieczony sernik jest lekko rumiany. Można dla pewności zrobić test patyczkiem. Nakłuć sernik - na patyczku nie powinno być ciasta.
Czekoladą możemy ozdobić sernik po jego wystygnięciu.
Cukier rozpuszczamy w wodzie przez podgrzanie (nie może być w roztworze kryształków). Dodajemy tłuszcz, do rozpuszczenia. Wsypujemy kakao i miksujemy. Mleko w proszku dodajemy stopniowo, całość miksując. Czekolada powinna mieć konsystencję b. gęstej śmietany.