23 CZERWCA 2020r. - SŁODKA PROPOZYCJA NA DZIEŃ OJCA

 

Sernik bez spodu

 

Składniki:
  • 6 żółtek, piana z białek
  • 1 kostka palmy
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń (żółty) lub kartoflanka (2 łyżki stołowe)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 kg. twarogu
  • rodzynki
  • kaszka manna do opruszenia blachy
 
Czekolada:
  • 4 łyżki stołowe cukru
  • 2-3 łyżki wody
  • 1/4 kostki palmy
  • 2 łyżki stołowe kakao
  • mleko w proszku
 
Twaróg zmielić. Cukier z tłuszczem utrzeć, dodać żółtka i cukier waniliowy, dalej ucierać na jednolitą masę. Dodać budyń lub kartoflankę z proszkiem do pieczenia. Połączyć ze zmielonym twarogiem, dodać sparzone  wcześniej i lekko opruszone mąką rodzynki. Ubić pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę posmarowaną tłuszczem i opruszoną kaszką manną.
Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 1godz. w temperaturze ok 180 stopni C. Upieczony sernik jest lekko rumiany. Można dla pewności zrobić test patyczkiem. Nakłuć sernik - na patyczku nie powinno być ciasta.
 
Czekoladą możemy ozdobić sernik po jego wystygnięciu.
 
Cukier rozpuszczamy w wodzie przez podgrzanie (nie może być w roztworze kryształków). Dodajemy tłuszcz, do rozpuszczenia. Wsypujemy kakao i miksujemy. Mleko w proszku dodajemy stopniowo, całość miksując. Czekolada powinna mieć konsystencję b. gęstej śmietany.