18 PAŹDZIERNIKA 2022r. - ZAJĘCIA KULINARNE W GR. I

 

Zajęcia kulinarne to najsłodsza forma zajęć w naszej bursie. Tym razem dziewczęta z grupy I, pod okiem pani Beaty M. przygotowały ciasteczka francuskie. Przepis na ich wykonanie jest  bardzo prosty.

Potrzebujemy:

  • 2 szt. ciasta francuskiego (jest surowe, do ostatniej chwili należy trzymać je w lodówce),  
  • 5 szt.  jabłek (świeże gruszki i śliwki oraz nawet brzoskwinie z puszki – też się idealnie nadają).
  • 1 x jajko, które wykorzystamy do posmarowania naszych ciasteczek tuż przed włożeniem do piekarnika.

Wykonanie:

  • Jabłka należy pokroić w drobną kostkę, posypać niewielką ilością cukru i cynamonu.
  • Oba ciasta francuskie należy rozwinąć i ułożyć na płasko na papierze, w którym były zrolowane, a następnie pokroić na osiem równych kawałków ( 2 szt. ciasta = 16 sztuk ciasteczek).
  • Na tak przygotowane kawałki ciasta należy nałożyć pokrojone jabłuszka i uformować z niego dowolny kształt, który pod wpływem wysokiej  temperatury lekko urośnie i ściemnieje.
  • Surowe ciasteczka przekładamy na blachę, na której wcześniej rozłożyłyśmy papier do pieczenia.
  • Na koniec smarujemy nasze jeszcze surowe ciasteczka rozbełtanym jajkiem (dodatkowo ciasteczka można posypać niewielką ilością cukru, ale nie trzeba, ponieważ słodkie jabłka czy gruszki robią dobrą robotę) .
  • Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. maks. 200 stopni C. i pieczemy ok. 20 minut, na złocisty kolor.
  • Upieczone ciastka układamy na ruszcie i odstawiamy do ostudzenia.
  • Podajemy na zimno z bitą śmietaną lub bez J 

Nam bardzo smakowało i co najważniejsze, dobrze się wszystkie bawiłyśmy!