18 PAŹDZIERNIKA 2022r. - ZAJĘCIA KULINARNE W GR. I
Zajęcia kulinarne to najsłodsza forma zajęć w naszej bursie. Tym razem dziewczęta z grupy I, pod okiem pani Beaty M. przygotowały ciasteczka francuskie. Przepis na ich wykonanie jest bardzo prosty.
Potrzebujemy:
- 2 szt. ciasta francuskiego (jest surowe, do ostatniej chwili należy trzymać je w lodówce),
- 5 szt. jabłek (świeże gruszki i śliwki oraz nawet brzoskwinie z puszki – też się idealnie nadają).
- 1 x jajko, które wykorzystamy do posmarowania naszych ciasteczek tuż przed włożeniem do piekarnika.
Wykonanie:
- Jabłka należy pokroić w drobną kostkę, posypać niewielką ilością cukru i cynamonu.
- Oba ciasta francuskie należy rozwinąć i ułożyć na płasko na papierze, w którym były zrolowane, a następnie pokroić na osiem równych kawałków ( 2 szt. ciasta = 16 sztuk ciasteczek).
- Na tak przygotowane kawałki ciasta należy nałożyć pokrojone jabłuszka i uformować z niego dowolny kształt, który pod wpływem wysokiej temperatury lekko urośnie i ściemnieje.
- Surowe ciasteczka przekładamy na blachę, na której wcześniej rozłożyłyśmy papier do pieczenia.
- Na koniec smarujemy nasze jeszcze surowe ciasteczka rozbełtanym jajkiem (dodatkowo ciasteczka można posypać niewielką ilością cukru, ale nie trzeba, ponieważ słodkie jabłka czy gruszki robią dobrą robotę) .
- Blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego piekarnika do temp. maks. 200 stopni C. i pieczemy ok. 20 minut, na złocisty kolor.
- Upieczone ciastka układamy na ruszcie i odstawiamy do ostudzenia.
- Podajemy na zimno z bitą śmietaną lub bez J
Nam bardzo smakowało i co najważniejsze, dobrze się wszystkie bawiłyśmy!