18 MAJA 2020r. - BUDYNIOWE MUFFINY WG PRZEPISU KLAUDII
Klaudia spędza czas przeznaczony na kwarantannę z bratem Witkiem. Towarzyszy im piękny owczarek Ramzes. Przesyła pozdrowienia dla wszystkich bursowiczów :)
Tym razem przewodnicząca sekcji sportowej poleca przygotowanie łatwych w przygotowaniu muffinek budyniowych.
Warto spróbować!
SKŁADNIKI:
- mąka pszenna 1,5 szklanki
- cukier kryształ 3/4 szklanki
- proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
- cukier waniliowy 1 łyżeczka
- mleko 1/2 szklanki
- olej 1/2 szklanki
- jajko 1 sztuka
- budyń waniliowy 2 opakowania
PRZYGOTOWANIE:
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
- Dwa budynie gotujemy w takiej ilości mleka jak na jeden budyń.
- Do foremek nakładamy po łyżce ciasta, a na to po łyżeczce wystudzonego budyniu.
- Resztą ciasta przykrywamy masę budyniową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Piec w 180 stopni przez około 15 minut do uzyskania złocistego koloru.