18 MAJA 2020r. - BUDYNIOWE MUFFINY WG PRZEPISU KLAUDII

 

Klaudia spędza czas przeznaczony na kwarantannę z bratem Witkiem. Towarzyszy im piękny owczarek Ramzes. Przesyła pozdrowienia dla wszystkich bursowiczów :)

Tym razem przewodnicząca sekcji sportowej poleca przygotowanie łatwych w przygotowaniu muffinek budyniowych.

Warto spróbować!

 

SKŁADNIKI:

 

  • mąka pszenna 1,5 szklanki
  • cukier kryształ 3/4 szklanki
  • proszek do pieczenia 2,5 łyżeczki
  • cukier waniliowy 1 łyżeczka
  • mleko 1/2 szklanki
  • olej 1/2 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • budyń waniliowy 2 opakowania

  

PRZYGOTOWANIE:

 

  1. Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy mleko, olej i mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i cukier waniliowy.
  2. Dwa budynie gotujemy w takiej ilości mleka jak na jeden budyń.
  3. Do foremek nakładamy po łyżce ciasta, a na to po łyżeczce wystudzonego budyniu.
  4. Resztą ciasta przykrywamy masę budyniową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
  5. Piec w 180 stopni przez około 15 minut do uzyskania złocistego koloru.