16 CZERWCA 2020r. - CIASTKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI
Zachęcam do zrobienia ciasteczek z czekoladą i orzechami. Proste, szybkie i bardzo smaczne.
Składniki:
- 100 g masła
- 1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej
- 1/3 łyżeczki soli
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g brązowego cukru
- 80 g białego cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru wanilinowego
- 100 g czekolady,
- 100 g czekolady można zastąpić orzechami włoskimi lub pekan
Przygotowanie:
Jeśli masło jest zimne należy pokroić je w kosteczkę i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. A czekoladę i orzechy pokroić na kawałki różnej wielkości.
W misce ubijamy masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut, dodajemy jajko i miksujemy jeszcze kolejne 5 minut. Następnie dodajemy mąkę sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy i łączymy ze sobą.
Nabieramy masę, formujemy kulki i układam je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy.
Delikatnie spłaszczamy wierzch każdej kulki i dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy.
Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.
Pieczemy przez 14 – 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić.
Smacznego :)