16 CZERWCA 2020r. - CIASTKA Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI

 

Zachęcam do zrobienia ciasteczek z czekoladą i orzechami. Proste, szybkie i bardzo smaczne.

 

Składniki:

  • 100 g masła
  • 1 pełna szklanka (155 g) mąki pszennej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 80 g brązowego cukru
  • 80 g białego cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
  • 100 g czekolady,
  • 100 g czekolady można zastąpić orzechami włoskimi lub pekan 

 

Przygotowanie:

Jeśli masło jest zimne należy pokroić je w kosteczkę i zostawić na 15 minut w temperaturze pokojowej. A czekoladę i orzechy pokroić na kawałki różnej wielkości.

W misce ubijamy masło z dodatkiem brązowego i białego cukru przez około 5 minut, dodajemy jajko i miksujemy jeszcze kolejne 5 minut. Następnie dodajemy mąkę sól, proszek do pieczenia, cukier waniliowy  i łączymy ze sobą.

Nabieramy  masę, formujemy  kulki i układam je na blaszce zachowując kilkucentymetrowe odstępy.

Delikatnie spłaszczamy wierzch każdej kulki i dodajemy posiekaną czekoladę i orzechy.

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni C.

Pieczemy przez 14 – 15 minut, aż brzegi ciastek zaczną się rumienić.

Smacznego :)