12 MAJA 2020r. - ZUPA CHRZANOWA

 

Pani Ela poleca wykonanie rozgrzewającej i pożywnej zupy. Oto jej autorski przepis:

 
W czasie przymusowego pobytu w domu możecie własnoręcznie wykonać smaczny posiłek. Proponuję ugotowanie zupy chrzanowej.
Wywar po sparzeniu białej kiełbasy wykorzystamy jako bazę (ok. 1,5 l)
 
Składniki:
  • Kiełbasa biała 4 szt.
  • Boczek wędzony 5-10 dag lub kiełbasa wędzona,
  • Chrzan ok. 1 słoik do 300 g
  • 4-5 jaj ugotowanych na twardo
  • Sól do smaku.
Składniki wystarczą na 4- 5 porcji.
 
Boczek wędzony pokrojony w kostkę gotujemy w wywarze po sparzeniu białej kiełbasy. Białą kiełbasę i jajka kroimy w kosteczkę. Kiedy boczek będzie ugotowany dodajemy pokrojoną kiełbasę, następnie chrzan. Kiedy się zagotuje wsypujemy pokrojone jajka.
Jeżeli ktoś lubi delikatny smak może użyć mniej chrzanu.
Zupa chrzanowa jest gotowa. 
Zupę możemy podać z chlebem lub przygotowanymi wcześniej grzankami.
Smacznego!!!